sâmbătă, 23 februarie 2013

Ciocolata de casa cu nuca prajita



Dragii mei, dupa lungi incercari (o reteta de ciocolata de casa dintr-o carte de bucate si o reteta gasita pe un blog culinar - au fost un esec total), am gasit in sfarsit ciocolata de casa care ma multumeste ca si gust, textura... La Lena iti multumesc pentru reteta! 
Va asigur ca daca respectati cantitatile si modul de preparare, obtineti o bunatate de ciocolata!

Ne trebuie:

- 350 gr. zahar tos;
- 100 ml apa;
- 100 gr. unt;
- 250 gr. lapte praf (eu am folosit Raraul);
- 40 gr. cacao pudra (eu am folosit cu 10-12 % grasime, nu cacao neagra);
- 1 fiola esenta vanilie;
- miezul de la 6 nuci  (puteti pune alune nesarate prajite, stafide)

Cum preparam:

Este foarte important sa ne pregatim totul inainte de a incepe prepararea. 
Asadar, punem zaharul si apa intr-o cratita de inox. 
Cernem laptele praf si il punem intr-un castronel. In alt vas cernem cacao, pregatim cele 100 gr de unt pe o farfuriuta, prajim miezul de nuca si il rupem in bucati potrivite.
Pregatim o tava (a mea a avut 24*24 cm), o ungem cu putin ulei si punem in ea folie alimentara.

Acum putem sa asezam pe flacara cratita cu zahar si apa, amestecam cu telul, iar cand s-a dizolvat zaharul si incepe sa fiarba, dam focul mic si lasam 5 minute (NU mai mult, NU mai putin!!) amestecand continuu.

Dupa cele 5 minute, luam cratita de pe foc, adaugam untul si amestecam pana se dizolva complet. Adaugam laptele praf cernut, amestecam cu telul ca sa nu ramana cocoloase, apoi adaugam si cacao cernuta si esenta.
Cand totul s-a omogenizat, turnam compozitia in tava deja pregatita, adaugam deasupra bucatile de nuca prajita, lasam sa se raceasca si bagam totul la frigider pentru 3-4 ore.

Rasturnam ciocolata pe un tocator, portionam si papam.

Din cantitatile mentionate obtineti aproximativ 700-800 gr. ciocolata (suficienta pentru 8-12 persoane)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu